Advies naar aanleiding van onderzoek vakantiegeld

Datum: 21 september 2016

  1. Cliënten mogen nooit meer aflossen dan hun aflossingscapaciteit. De beslagvrije voet is heilig en moet te allen tijde gerespecteerd worden. Voordat wordt overgegaan tot het inhouden van het vakantiegeld, moet dus eerst bekeken worden of er nog wel aflossingscapaciteit bestaat. Is dat niet het geval, dan moet de cliënt zijn vakantiegeld krijgen.

Aanbeveling: doe een gedegen onderzoek naar de schulden van de cliënt. Dat dient ook te gelden als de inning van schulden wordt uitbesteed aan een deurwaarder of een incassobureau.

  1. Is na aflossing van alle schulden nog ruimte voor gedeeltelijke inhouding van het vakantiegeld, dan valt te overwegen de cliënt toch het volledige vakantiegeld uit te keren. Dat geeft de cliënt met schulden meer lucht om zijn schulden te amortiseren en geeft ook een geestelijke opkikker. De Participatieraad sluit hier op het idee van staatssecretaris Klijnsma betreffende tijdelijke opschorting van afbetaling van schulden.

Aanbeveling: geeft de aflossingscapaciteit ruimte voor gedeeltelijke inhouding van het vakantiegeld, keer de cliënt dan toch zijn volledige vakantiegeld uit.

  1. Vakantiegeld is een belangrijk extraatje voor uitkeringsgerechtigden. Dit geldt zeker voor huishoudens met kinderen. Kinderen mogen niet het slachtoffer worden van de pech of het ongelukkige handelen van hun ouders.

Aanbeveling: gezinnen met kinderen altijd het volledige vakantiegeld uitkeren.

  1. Gezien de grote emotionele last die niet-ontvangen van vakantiegeld voor de cliënt oplevert, dient uiterst prudent met inhouding worden omgegaan. Uitkeringsgerechtigden met schulden bevinden zich al een precaire sociaaleconomische situatie; zij hebben vaak het idee geen deel uit te maken van de maatschappij. Jarenlang niet op vakantie kunnen, geen uitstapje met de kinderen kunnen maken, geen goederen of kleding kunnen vervangen; het is deprimerend om te moeten meemaken in een maatschappij waar zoveel anderen dergelijke zaken als vanzelfsprekend zien.

Aanbeveling: geef de cliënt op wie de gemeente een vordering heeft op zijn minst de helft van het vakantiegeld.

  1. De ervaringen van de Participatieraad tijdens ons telefonisch onderzoek wijzen op een groot kennishiaat bij cliënten met schulden. Veel cliënten begrijpen niet wat er aan de hand is en weten niet waar zij hun recht kunnen halen. Weinig van de gesproken cliënten maken gebruik van een advocaat. De drempel om deze te raadplegen blijkt te hoog.

Aanbeveling: meer informatie, nog betere schuldhulpverlening. Zaken als beslagvrije voet en aflossingscapaciteit dienen bij cliënten met schulden bekende fenomenen te zijn.

  1. Indien er door beslagname een verandering optreedt in de hoogte van het vakantiegeld, dit drie maanden vooraf dit te melden, met een vermelding waar en hoe cliënt bezwaar kan aantekenen.
  1. Volgens de Participatieraad zou het nog veel beter zijn om het vakantiegeld volledig te vrijwaren voor beslag. Dit vergt een wijziging in de wet.

Aanbeveling: de gemeente zet druk op de regering in Den Haag en de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken om de wet te wijzigen.

 

Participatieraad Amsterdam